Pravidelná pohybová aktivita může být velmi účinným způsobem, jak předcházet pádům u osob vyššího věku. Existuje mnoho faktorů, které mohou přispět k riziku pádů u starších osob, včetně oslabení svalů a kostí, zhoršené koordinace a rovnováhy, zrakových problémů a užívání některých léků. Pravidelná pohybová aktivita může pomoci zlepšit tyto faktory a snížit riziko pádů.

Pohybové aktivity, které mohou být užitečné při prevenci pádů, zahrnují cvičení na zlepšení svalové síly a flexibility, cvičení pro zlepšení koordinace a rovnováhy, a aerobní cvičení pro zlepšení celkové tělesné kondice a kardiovaskulárního zdraví.

Důležité je se hýbat! Pro naše tělo je nejpřirozenějším pohybem chůze. Pravidelnou chůzí se nejen posilují svaly dolních končetin, ale také se zlepšuje rovnováha. Pro ty, kteří hledají náročnější aktivity, existuje mnoho dalších možností, jako je jóga, tai-chi, plavání, tanec nebo cvičení s vlastní vahou těla (dřepy, schody, …). Podstatné je najít pohybovou aktivitu, která je vhodná pro individuální potřeby a schopnosti. Je nutné pamatovat, že každá osoba je jedinečná a má odlišné potřeby a omezení. Před zahájením nových aktivit je vhodná konzultace s fyzioterapeutem, případně lékařem, a ujistit se, že zvolené cvičení je vhodné a hlavně bezpečné.

Kromě pohybu mohou být užitečná i další opatření pro prevenci pádů, jako je:

  • pravidelné kontrolní vyšetření zraku a sluchu,
  • odstranění překážek v domácnosti,
  • nošení vhodné obuvi,
  • instalace protiskluzových podložek,
  • zlepšení osvětlení, zejména v málo osvětlených oblastech (př. bludičky).

Je podstatné také zmínit, správnou výživu a dostatek hydratace (dodržovat dostatečný pitný režim, aby se zabránilo dehydrataci). Konzumace potravin bohatých na vápník a vitamín D pomáhá posilovat a udržovat pevnost kostí a snižovat riziko zlomenin (losos, sleď a sardinky, olej z tresčích jater, tuňák v plechovce, vaječné žloutky, houby, a potraviny obohacené o vitamín Dkravské a sójové mléko, pomerančový džus, cereálie a ovesné vločky; semena- např. mák, dále jogurty, sýry, luštěniny, mandle, některá listová zelenina, ale například i reberbora)