Spánek je neodmyslitelnou a podstatnou součástí každého tvora na naší planetě. Během spánkového cyklu, který je pro každého z nás nepostradatelný, dochází k celotělové regeneraci a relaxaci. Jinými slovy se obnovují naše fyzické i psychické síly.

Kvalitu spánku, která je klíčovou pro přínos této naší aktivity, ovlivňuje celá řada faktorů. Mnoho z nich jsme schopni ovlivnit s minimálním úsilím. Je však nutné si uvědomit co všechno nám může mít vliv na jeho kvalitu.

Faktory zhoršující spánek?

Při nedostatku spánku trpí celý náš organismus. Faktory, které mohou snižovat kvalitu spánku jsou: nevhodná pokojová teplota, nadměrná konzumace povzbuzujících látek, mezi které patří i cukr, káva, alkohol či kouření před spaním, chronická onemocnění, bolest, nepravidelnost či změna času usínání a vstávání, nepřiměřená světelnost v místnosti kde spíme, stres, či úzkost.

Také stárnutí má vliv na kvalitu spánku. Změny spánkového cyklu jsou s přirozené s přibývajícím věkem. Spánek je méně vydatný, častější a méně pravidelný. Únava se často dostavuje i v průběhu dne.

Jak podpořit kvalitu spánku?

Kvalitní spánek lze podpořit několika jednoduchými úkony. Jedním z nich je zvolit si jednotný čas, kdy chodíme spát a kdy vstáváme. Délka spánku je pro každého jedince odlišná, ale obecně je ve vyšším věku doporučeno spát přibližně 7-8 hodin denně. Místnost, ve které spíme by měla být vyvětraná a teplota by se měla pohybovat okolo 18-21°C. Pohodlná postel a vhodné ložní prádlo jsou také podstatnou součástí kvalitního spánku. Důležité je se vyvarovat osvětlení z pouličních lamp, modrému světlu z televizí nebo mobilních telefonů. Nejlepší pro kvalitní spánek je temná místnost bez rušivých elementů.

Jaké jsou prospěšné účinky spánku?

Říká se, že „spánek je lék na všechny neduhy“. Spánek může pomáhat na fyzické, psychické i duševní problémy. Spánek ovlivňuje produkci hormonů, fungování imunitního systému, chuť k jídlu, dýchání, krevní tlak a celkové kardiovaskulární zdraví. Dále podporuje a udržuje paměť, schopnost učení se a socializaci.

ZDROJE

BUYSSE, D. J. 2014. Sleep Health: Can We Define It? Does It Matter? Sleep research society [online]. 37(1), 9–17 [cit. 2023-03-28]. Dostupné z: doi:10.5665/sleep.3298.

PANDA, S. 2020. Cirkadiánní kód: využijte přirozený rytmus svého těla pro zdraví, výkon a zhubnutí. Přeložil Bianca BELLOVÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing. Fit & food. ISBN 978-80-7555-117-7.

WALKER, M. P. 2018. Proč spíme: odhalte sílu spánku a snění. Přeložil Filip DRLÍK. V Brně: Jan Melvil Publishing. ISBN 978-80-7555-050-7.

E – zdroj https://www.nzip.cz/clanek/216-spanek-a-zdravi

https://newsinhealth.nih.gov/2013/04/benefits-slumber