Kvalitu života si i každý představuje trochu jinak a je to velmi subjektivní vjem. To, jak jsme v životě spokojeni, ovlivňuje hned několik faktorů. Záleží na momentální životní situaci, na strastích, ale i na očekávání a životních cílech. Kvalita života je hodnocena nejen po fyzické, ale i emoční, duševní a společenské stránce. A všechny tyto skupiny se navzájem ovlivňují.

Jedním z těchto faktorů, který z velké části určuje kvalitu života je i fyzické zdraví. Fyzické zdraví je však ovlivňováno mnoha faktory, jakými jsou například pohybová aktivita, výživa, či sexuální zdraví.

Podstatné je také prožívání určitých situací, sebehodnocení, péče o sebe sama, míra nezávislosti na druhých osobách, víra, nebo i osobní a morální přesvědčení.

Dalším bodem v hodnocení kvality života je sociální oblast. Každodenní vztahy ovlivňují život všech jedinců, proto je důležité, jaké vztahy člověk udržuje se svými příbuznými, přáteli a známými.

Poslední, ale neméně důležitou součástí života je prostředí, ve kterém žijeme. Vliv na nás mají činnosti jak v pracovním životě a v zaměstnání, stejně tak i prostředí volného času. Roli nehraje jenom životní prostředí v místě bydliště, ale i dostupnost zdravotních služeb a veřejné dopravy.

A jak ovlivňuje pohybová aktivita kvalitu života? Schopnost pohybovat by se dala považovat za měřítko soběstačnosti osob každého věku. Na schopnosti pohybu se podílejí hlavně 3 složky: svalová síla, flexibilita a rovnováha. Na udržování či rozvoj těchto složek by se měl tedy s postupujícím věkem zaměřit každý z nás. Pokud člověk nemá dostatečnou svalovou sílu, nemůže se například posadit na lůžku a následně se postavit, stává se tedy postupně imobilním a závislým na pomoci druhých.

Vlivem stárnutí se svaly stávají přirozeně slabšími, proto je důležité se zvyšujícím se věkem nepřestávat s pohybovou aktivitou. Pohybová aktivita zajišťuje i jistou flexibilitu neboli kloubní pohyblivost, která je podstatná pro plynulost a kvalitu provádění pohybů.

Z toho nám tedy vyplývá, že pokud bude náš život pohybově aktivní, můžeme výrazně ovlivnit svoji kvalitu života.

Zdroje:

MÜHLPACHR, P. 2017. Kvalita života seniorů. Brno: MSD. ISBN 978-80-7392-260-3.

MACHÁČOVÁ, K., HOLMEROVÁ I. 2019. Aktivní gerontologie, aneb, Jak stárnout dobře. Praha: Mladá fronta. Medical services. ISBN 978-80-204-5489-8.